Programma Kwaliteitsimpuls Groenalliantie

Bodem surfplas Krimpenerhout krijgt laag zand voor betere waterkwaliteit

January 31, 2019 159 keer bekeken 0 comments

Deze week is Staatsbosbeheer namens Groenalliantie Midden-Holland gestart met het aanbrengen van zand op de bodem van de Surfplas Krimpenerhout. De zandlaag van circa 20 centimeter sluit de bodem af zodat er geen fosfaat meer vrijkomt. Deze maatregel draagt bij aan een betere waterkwaliteit.

Het aanbrengen van het zand op de bodem is een specialistische klus, die wordt uitgevoerd door aannemer Verboon Maasland. De paden rondom de plas blijven gewoon toegankelijk van recreanten. Omdat het zand met vrachtwagens wordt aangevoerd vraagt dit wel enige oplettendheid. Op onoverzichtelijke plekken geven verkeersregelaars daarom aanwijzingen. De aannemer verwacht circa 5 weken nodig te hebben en begin maart klaar te zijn.

Afsluiting bodem
Vanaf de kade brengt de aannemer via lange pijpen het zand naar een bootje op de plas. Van daaruit wordt het zand geleidelijk in de surfplas gesproeid zodat het langzaam naar beneden kan dwarrelen. Daar sluit het de bodem af zodat het fosfaat dat daarin zit opgeslagen niet meer vrij kan komen. Daarmee wordt de belangrijkste voedingsstof voor algengroei aan banden gelegd.

Minder brasems en meer oevers
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe zandlaag in stand blijft, is eind vorig jaar het aantal brasems teruggebracht naar een niveau dat beter past bij de omvang van de plas. In hun zoektocht naar voedsel woelen brasems de bodem om waardoor er fosfaten vrijkomen, die zorgen voor algengroei. Daarnaast zijn er extra brede natuurvriendelijke oevers aangelegd met planten die het water filteren. Deze oevers bieden tevens volop broedmogelijkheden voor moerasvogels, jonge vis en amfibieƫn. Ze trekken ook insecten zoals dagvlinders aan.

 

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings